Akvariet

Ett akvarium för fem vuxna slöjstjärtar bör rymma minst 300 liter och sedan 50 liter till för varje ytterligare fisk. Vanliga guldfiskar bör få minst 500 liter för de första fem och sedan 100 liter till för varje ytterligare fisk, de passar kanske därför oftast bäst i dammen. Akvariet behöver inte var särskilt högt, 30cm är fullt tillräckligt för alla slöjstjärtar. Vanliga guldfiskar kan behöva djupare vatten.

Slöjstjärtsakvarium
375 liter är lagom för en grupp slöjstjärtar, här kan de leva och utvecklas bra.
Bild: Carolina Sundeborn

Det är en myt att fiskarna anpassar sig efter storleken på akvariet. Däremot växer slöjstjärtar och guldfiskar efter tillgång på bra mat och rent, oanvänt vatten. Är vattnet dåligt och tättbefiskat, vilket det ofta blir i ett litet akvarium, så växer fiskarna sämre. Om vi förutsätter att du vill ta hand om dina fiskar på ett bra sätt så kommer de växa väldigt snabbt. Det finns dock lite att tänka på.

FILTER OCH PUMP

Slöjstjärtar äter gärna och mycket, vilket de också bör få göra. I andra änden blir akvariet snabbt skitigt, vilket ställer krav på bra filtrering.

På grund av slöjstjärtarnas många gånger tveksamma väghållning är mängden vatten som går att pumpa runt något begränsad. En bra riktlinje är att pumpen ska kunna rotera vattnet två till tre gånger per timme. Ett 300-liters akvarium får alltså gärna ha en pump som pumpar 600-900 liter per timme. Utblåset kan riktas mot, inte utmed, långsidan på akvariet för att minska strömmen i varje fall i en del av akvariet.

Försök välja ett filter som är mycket enkelt att göra rent. För det behöver göras rent ofta! Filtret bör dock aldrig göras renare än bara nästan rent, för att de nyttiga bakterier som lever i filtret inte ska sköljas bort.

Ett nystartat filter kan kickstartas genom att filter- eller bottenslam från ett fungerande akvarium tillförs filtret. Slammet innehåller de bakterier som behövs för att filtret ska fungera biologiskt.

LUFTNING

Slöjstjärtakvarium
280-liters slöjstjärtsakvarium med luftridå.
Bild: Cristoffer Damberg

Luftning av akvariet med luftpump är inte nödvändigt. Men det kan ha en dekorativ effekt samtidigt som det i stort sett garanterar en ren vattenyta, vilket i sin tur är väsentligt för att akvariet skall syresättas ordentligt. Luftpumpar är billiga i drift och flyttar stora mängder vatten till låg kostnad. Ett luftdrivet filter kan vara en bra lösning om man vill komma undan lite billigare.

INREDNING

Akvariet inreds med stora öppna simytor då alla guldfiskar gillar att simma och stimma. Samtidigt bör också finnas några tryggare vrår med stenar eller växter, där fiskarna kan gömma sig om de skulle blir skrämda. Bottnen täcks lämpligen med skapligt fin sand, då fiskarna älskar att gå och plocka.

En botten helt utan sand eller grus är också snygg och framförallt lättskött. Växter kan då planteras i låga krukor eller fat. Gruset i planteringskärlen kan behöva tvingas kvar genom att det täcks av lite större grus eller sten, annars är fiskarna snart där och plockar. Akvariet kan i övrigt inredas med mjukt runda stenar och rötter. Om bottenglaset målas mörkt på utsidan så ser det mörkt ut, om det lämnas omålat blir det till en spegel. Vad som är snyggast är såklart en smaksak. Ljusa bottenfärger bör undvikas då det gör att fiskar med svarta pigment bleknar betydligt.

VÄXTER

Jämfört med hur mycket slöjstjärtar skitar ner, så bör växter främst ses som dekoration, inte vattenrenare. Växter äts dessutom mer än gärna och även hårdbladiga växter betas med tiden ner. Växter som kan provas är anubias (flera former), crinumlök, hornsärv och kolplanta/javaormbunke.

Hornsärv växer snabbt och renar en del vatten. Tyvärr är hornsärv inte alltid så pigg på större vattenbyten, vilket kan få den att ”barra” kopiöst. Vanlig fredskalla, som är en krukväxt, kan överleva en tid under vatten och är ett billigt alternativ till storbladig anubias. En stor mängd extremt snabbväxande växter kan också fungera, till exempel vattenpest eller hygrophilia.

PLASTVÄXTER

Plastväxter är mer svårtuggade och fungerar bra med slöjstjärtar. Om de är snygga är såklart en smaksak… Efter en tid täcks de med alger, även om det finns algätare i akvariet, och blir mindre attraktiva. Om man lägger algiga växter i vatten med lite klorin i nåt dygn blir de snygga igen. Efter klorinbadet ska de sköljas noga. Tveksamt såklart det miljövänliga i det här, men det blir snyggt!

TEMPERATUR OCH VATTENVÄRDEN

Guldfiskar kan anpassa sig till de mest skiftande vattenvärden men akvariet blir enklast att sköta om man undviker extremvärden. Allra bäst trivs de vid 20-23 grader, en temperatur som också ger ett lättskött akvarium. Vanligt kranvatten håller i Sverige hög kvalité och kan användas utan tillsatser.

Om akvariet är svalare blir fiskarna långsammare och äter mindre. Om det är varmare blir de mer aktiva. Samtidigt kräver de mer mat i det varma akvariet. Mycket mat i kombination med höga temperaturer leder ofta till syrebrist i akvariet. Guldfiskar klarar vid tillvänjning temperaturer från -1 grad till över 30. 

VATTENBYTEN

Guldfiskar och slöjstjärtar älskar nytt vatten! I ett normalskött akvarium kan det räcka med att byta hälften varannan vecka. Om man vill optimera fiskens levnadsförhållanden och mata friskt kan 95% var fjärde dag vara mer lagom.

För att förenkla vattenbyten används lämpligen en trädgårdsslang med koppling till dusch/handfatsblandaren och nån form av sil för insuget för att fiskarna inte ska skada sig. Slangen används både för att tömma akvariet och för att fylla på. Se till att fylla på med samma temperatur som akvariet håller. Med en bra lite grövre slang byts en tredjedel av vattnet i ett 300-liters akvarium på 15 minuter.

ANDRA ARTER

Slöjstjärtar går bäst med andra slöjstjärtar, guldfisk med andra guldfiskar eller wakin, detta för att alla fiskar ska hinna få mat. Om man vill ha andra arter i samma akvarium bör man tänka på att slöjstjärtar är bökiga, storväxta och kan ha starka färger och långa fenor. Därutöver är såklart inte hög temperatur önskvärt, vilket gör att alla tropiska fiskar utgår.

Kardinalfisk
Kardinalfisk, dansande hanar.
Bild: Ronnie Bergman

Tillsammans med slöjstjärtar kan kardinalfiskar, 4 cm, fungera, så länge de är tillräckligt stora för att inte råka bli mat. Kardinalfiskar trivs bra i ett lite svalare akvarium och är en riktig stimfisk. Det finns även en gulblond variant av kardinalfisken.

Även regnbågselritsa, 5-8 cm, har samma krav på miljön som guldfisk. Regnbågselritsan är en blixtsnabb, nästintill stirrig stimfisk! Om den hålls med slöjstjärtar måste man dock att se till att slöjstjärtar hinner få mat. Algtabletter kan fungera.

Väderål, 10-20 cm, är en livlig, mestadels nattaktiv och bottenlevande fisk. Den finns i vildfärg, gulblond och albino. Tättslutande täckglas krävs då den är en duktig hoppare. Har roligast i en mindre grupp eller stim.

För att hålla undan alger i ett akvarium går ancistrusmalar, 10-12 cm, bra, även om den nog föredrar lite högre temperaturer. Under tjugo grader tynar de förmodligen bort så småningom.

posthorn
Blå posthornssnäcka.
Bild: Mari Hällsten

Så länge slöjstjärtarna är små kan posthornssnäckor, 2 cm, användas som algbekämpare. De är riktigt duktiga och håller helt rent.