Foder

Hungrig slöjstjärt
Orange slöjstjärt som gapar efter mer.
Bild: Amanda Fjordell

Guldfiskar och slöjstjärtar är matglada! Fiskarna har ett naturligt beteende där de simmar runt och plockar i sanden, på växter eller vid ytan. Det betyder inte alltid att de är särskilt hungriga, de bara trivs med att snoka runt. Men de kommer försöka äta allt de erbjuds och tigger gärna mat vid ytan när matte/husse är i närheten.

Ofta rekommenderas nybörjare att bara mata en gång per dag. Det är ett väldigt fegt råd, då det går att mata betydligt oftare! Växande fiskar kan matas tre-fem gånger per dag, eller till och med oftare. Viktigt är dock att bara mata lite åt gången, eftersom guldfiskar saknar egentlig mage och inte mår bra av att pressa ner en massa gott på en gång. Använd fingrarna och ta en nypa mat ur burken, så slipper du byta vatten när allt en dag råkar rasa ur burken ner i akvariet… Med frekventare utfodring växer och utvecklas fiskarna bättre, men det ställer också högre krav på rengöring av filter och byte av vatten. Vuxna fiskar kan matas mer sällan, kanske en eller två gånger per dag. Det skall aldrig någonsin ligga oätna matrester kvar i akvariet! Maten ska försvinna på sekunder.

TORRFODER

Vanligt flingfoder fungerar alldeles utmärkt för små fiskar. Ingen speciell sort behövs, guldfiskar är inte kräsna.

När fiskarna blir större passar pellets som sjunker bättre och skräpar ner betydligt mindre.

Fiskar med rund kroppsform får ibland besvär med balansen efter utfodring och det beror ofta på att flytande pellets innehåller mycket luft som följer med ner i tarmsystemet. Flytande pellets kan blötläggas innan utfodring, det hjälper ibland.

Fiskarna klarar sig bra på torrfoder livet igenom, men om man vill ge dem lite mer variation och satsa på att få riktigt stiliga och glada fiskar finns det mer…

FRYST FODER

Fryst foder finns att köpa i varje välsorterad zooaffär. Räkmix och röda mygglarver uppskattas och är bra mat.

Röda mygglarver har ett oförtjänt dåligt rykte men har en hög proteinhalt som gör att fiskarna växer och utvecklas bra. Kom ihåg att tvätta händerna efter att ha hanterat röda mygg då det är lätt att bli allergisk mot dem.

Räkmix finns att köpa färdig men går att göra själv om man har en tålig matberedare. Blanda frysta gröna ärtor, frysta räkor med skal, lite musslor, röd paprika och spenat med lite gelatin eller liknande. Mixa blandningen länge! När allting är en fin jämn smet förpackas den i platta plastpåsar med ziplock och fryses in.

FÄRSKT FODER

Guldfiskar och slöjstjärtar uppskattar allt möjligt! Grovmosade ärtor, räkor, brysselkål, andmat, spenat, tonfisk och musslor är kalas. En del måste hackas sönder för att det ska gå in i munnen på fiskarna men till exempel bladspenat kan bli en bra utmaning för fiskarna själva att slakta.

LEVANDE FODER 

Calico ranchu med mask
Ung calico ranchu med mask.
Bild: Amanda Fjordell

Cyklops, dafnier, mysis och mygglarver kan man fånga själv eller ibland köpa i butik. Allt uppskattas och fiskarna blir väldigt engagerade i sin jakt. Levande tubifex är också en favorit. De maskar som råkar överleva kalaset, fortsätter leva i akvariesanden vilket gör plockandet i botten ännu roligare. Större fiskar äter även löv/kompostmask eller dendrobaena som går att köpa i metmaskbutiker eller gräva upp själv.

UNDER SEMESTERN

Guldfiskar klarar sig bra utan mat i två-tre veckor i ett akvarium. En bra rutin inför en längre frånvaro är att byta vatten, sluta mata och framförallt sommartid minska/släcka belysningen (värmekälla). Det garanterar rent, svalt vatten när ingen finns där som kan hålla koll på fiskarna. I kallare vatten går alla biologiska processer långsammare och fiskarnas ämnesomsättning minskar.

Så kallat semesterfoder är ingen bra idé. ”Fodret” riskerar att förorena vattnet och ingen är hemma när det händer.

Grannar eller andra bekanta kan vara en lösning men då rekommenderas idiotsäkra instruktioner eller bekanta som är akvarister. Även om fiskarna då matas mer sällan, skall de fortfarande inte ha mer mat än vad som försvinner på några sekunder.