Köpa fisk

Har du ordnat med det där 300-litersakvariet, planterat tuffa växter och trimmat filtret? Då är det dags att köpa fisk och det finns lite att tänka på.

RÄTT BUTIK

En butik med självaktning, ser till att det aldrig finns döda fiskar i akvarierna. Visst, det dör en del fisk på grund av stress, transport, sjukdom och så vidare, men det ska aldrig ligga kvar döda fiskar!

Köp inte fiskar ur ett akvarium med andra sjuka fiskar. Om du har svårt att avgöra om fiskarna är friska så be personalen mata dem lite, en sjuk fisk är sällan pigg på mat.

Tyvärr diskvalificerar ovanstående råd i stort sett alla butiker, så ta det med en nypa salt, även om det är bra riktlinjer. Är du tveksam, hör med andra akvarister, de vet vilka butiker som kan sin sak.

RÄTT FISK

Slöjstjärt
Slöjstjärt med långa fenor men med förhållandevis naturlig kroppsform.
Bild: Rebecca Jonsson

Slöjstjärtar är många gånger ganska extrema avelsformer och det kan vara en bra idé att undvika det mest udda. Som tur är så är variationen även i en genomodlad stam ganska stor, så det går nästan alltid att välja ut något bra.

Framför allt är kroppsformen svår att göra något åt i efterhand, när det som är runt och gulligt, blir klumpigt och svårbalanserat. Har alla fiskar extremt kort kropp, försök hitta individer som är lite mer långsträckta.

Fenorna hos slöjstjärtar och cometer fortsätter växa hela livet. Det kan därför vara en god idé att välja unga fiskar med måttligt förlängda fenor.

HANE ELLER HONA

De slöjstjärtar som vanligen säljs i butik är ofta små och sällan i toppform. Därför är det ofta mycket svårt eller omöjligt att avgöra vilken individ som är hane eller hona. Hanar utvecklas tidigare, så ibland går det att se några lekutslag på gällocken, vilket kan tyda på att det är en han. Annars är det bara att chansa, i ett stim på fem brukar det oftast finnas minst en av varje kön.

ÄNTLIGEN HEMMA

Vid hemkomst behöver fiskarna vänja sig vid de temperatur- och vattenförhållanden som gäller i ditt akvarium. Låt därför påsen med fisk ligga i akvariet och guppa nån halvtimme innan fisken släpps ut. Under tiden, ungefär var femte minut, hälls en kaffekopp med akvarievatten ner i påsen. Om möjligt fånga sedan upp fiskarna ur påsen för att släppa dem i akvariet och kassera påsvattnet. Enklast är att ta fiskarna försiktigt med en blöt hand.

Första timmarna eller dygnet i sin nya miljö äter fiskarna förmodligen inget alls. Var därför extra försiktig vid utfodring, maten bör försvinna på några sekunder. I början har dock fiskarna inte lärt sig var maten serveras, så ge dem lite tid, men håva ut all mat som inte är uppäten inom ett par minuter.

KARANTÄN

Har man tid och plats är en liten karantän att föredra. Framförallt om du har andra fiskar sedan tidigare. Ett minimum av karantän är att göra saltbadet som beskrivs i Sjukstugan under Salt som medicin. Att därefter hålla fiskarna i ett eget akvarium i två veckor är bra praxis. De behöver då inte gå så värst rymligt, huvudsaken är att de iakttas noga för att se eventuella sjukdomssymptom. Går de trångt så bör också utfodringen var sparsam och vattenbytena täta.