Former

Kan vara en bild av mat
Silverruda Carrassius gibelio till salu på Matvärlden i Barkarby. Bild: Mikael Norberg

Guldfisken ser i sin ”vildform” ut ungefär som en vanlig svensk silverfärgad ruda. Exakt vilken art eller vilka arter som ligger bakom dagens guldfiskar och slöjstjärtar är något rörigt. Guldfiskens vetenskapliga namn är Carassius auratus. Men även arter som C. gibelio (Silverruda), C. carassius (Ruda) och Cyprinus Carpio (Karp) har i fallande ordning, nämnts som tänkbara ingredienser via tidiga inkorsningar, eller bara ett gemensamt förflutet. Dessutom finns en handfull underarter av C. auratus

Guldfiskar överlever i en syrefattig miljö och har därför genom årtusenden hållits som matfisk och proteinreserv i dammar. I dessa dammar uppstod såklart mutationer som togs tillvara. Anlag för dubbel stjärtfena, avsaknad av ryggfena och kort kropp dök alla upp under Ming-dynastin (1368-1644). Från dessa fiskar har sedan hundratals varianter, genom noggrann selektering och förädling, tagits fram av duktiga odlare. Även om de flesta sorterna är mer än hundra år gamla, så förfinas de fortfarande och nya kombinationer och varianter uppstår.

VANLIG GULDFISK (HIBUNA)

Guldfisk
Vanlig guldfisk, förmodligen en hane.
Bild: Amanda Fjordell

”Vanlig guldfisk” är benämningen på en vildformad guldfisk som inte är vildfärgad. De första orangea guldfiskarna dök upp under Jin-dynastin i Kina år 265-419. Det här är en robust och tålig variant för större akvarium och dammar. Finns i många färger, röda, rödvita, vita, gula, gulvita, svarta och calico. Calico-färgade guldfiskar kallas shubunkin, färgen uppstod för första gången år 1596.

OBS! På senare år har svarta guldfiskar börjat säljas, dessa är med största sannolikhet koi-guldfiskkorsningar som förmodligen blir ganska stora.

COMET

Vanliga guldfiskar med långa fenor kallas ofta comet. Vid köp av en comet kan det vara bra att tänka på att fenorna fortsätter växa, så det som ser långt ut när de är små, blir löjligt långt när fisken är stor. Bättre då att köpa unga fiskar med måttligt förlängda fenor.

BRISTOL SHUBUNKIN

En shubunkin med stora fenor. Framförallt stjärtfenan är karaktäristisk hjärtformad. Av tradition calicofärgad, men fler färger börjar dyka upp, även om de då inte kan kallas shubunkin längre.

TAMASABA/SABAO

Japansk variant som enkelt kan beskrivas som en ryukin med enkel lång stjärtfena. Av tradition röd och vit, ofta calico utan svart/blått. Finns knappast i Sverige, men nåt liknande borde vara enkelt att odla fram ur rödvita ryukin. Varianten borde göra sig väldigt bra både i damm och i akvarium.

WAKIN

Gul wakin
Gul wakin.
Bild: Mikael Norberg

Påminner mycket om vanlig guldfisk till kroppsformen men är ofta något robustare. Stjärtfenan är kort men dubbel vilket gör sig extra bra sett uppifrån. Vanligen rödvita. En mycket bra dammfisk.

JIKIN

Något kortare än wakin och med helt delad dubbel stjärtfena, vilken ger ett propellerliknande utseende. Vanligen vit med röda fenor. Utvecklad i Japan.

SLÖJSTJÄRT (MAN-YU, ORIENTAL TWINTAIL)

Panda moor. Foto: Simone Andersson
Panda slöjstjärt med antydan till wen.
Bild: Simone Andersson

Benämningen slöjstjärt kan ses som ett samlingsnamn för i stort sett allt med kort knubbig kropp och dubbla fenor. Alltså det som vanligen finns till salu i Sverige. De fiskar som säljs i butik har dock ofta karaktärsdrag som gör att de mer eller mindre väl matchar mer specifika sorter.

VEILTAIL

slöjstjärt
Slöjstjärt med veiltail-ambitioner.
Bild: Rebecca Jonsson

Slöjstjärt med långa slöjlika fenor. Tänk på att en ung fisk med långa fenor ofta får väldigt långa fenor som äldre.

TELESKOP OCH BLACK MOOR

Slöjstjärt med utstående ögon (teleskop). Är den svart kallas den black moor. Tvåfärgad kallas teleskopen för panda moor. Mutationen uppstod år 1592.

ORANDA

Slöjstjärt med hallonlika bubblor (wen) på huvudet.

FANTAIL

Kort och knubbig kropp med korta dubbla fenor.

PEARLSCALE (GOLFBOLL)

Pearlscale
Pearlscale med mer lagom rund kroppsform
Bild: Anna-Maria Andersson

Fantail med fjäll som buktar ut på mitten, vilket i kombination med en ofta väl rundad kroppsform ger ett golfbollsliknande utseende. En allt för sfärisk kropp ställer till med balansproblem, försök välja fiskar med mer vanlig slöjstjärtskropp.

EGGFISH/PHOENIX EGGFISH

Äggformad fisk utan ryggfena eller wen. Med långa fenor kallas den för phoenix eggfish.

LEJONHUVUD

Knubbig fisk utan ryggfena och med korta fenor. Liknar ranchu men med rakare rygg och med mer wen, vilket med lite fantasi ger ett lejonmansliknande huvud.

RANCHU

black ranchu
Svart ranchu.
Bild: Amanda Fjordell

Knubbig fisk med rundad rygg och korta fenor som saknar ryggfena. Ursprungligen utvecklad i Kina men förfinad och omhuldad i Japan.

CELESTIAL

Himmelstittare. Slöjstjärt med korta fenor och avsaknad av ryggfena. Ögonen är utstående och uppvridna. Kräver specialakvarium utan knepig terräng och med svag belysning. Förmodligen bäst i ett kar där den kan ses uppifrån. Utvecklades runt 1870.

BUBBLE EYE

Stora vätskefyllda bubblor på kinderna. Saknar ryggfena och har korta fenor. Kräver specialakvarium utan vassa föremål eller andra hinder.

RYUKIN

Slöjstjärt med mycket hög kropp, puckelrygg och knix i nacken.

TOSAKIN

Slöjstjärt med speciell knorr på stjärfenan. För specialister.

KONSTIGHETER

vanlig guldfisk teleskop
Vanlig guldfisk med teleskopögon.
Bild: Mikael Norberg

Guldfisken som art är otroligt plastisk och kan anta ett otal former, många av dem mellanting och utan namn.